Inleiding 

Als Harmonie Sint-Jan streven we naar een positieve en open sfeer waarbinnen iedereen elkaar met respect behandelt, zich houdt aan de reglementen en met plezier amateurkunst kan beoefenen. Om dit te bereiken en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of andere ongewenste omgangsvormen te voorkomen, is deze gedragscode opgesteld.  Elk (ere) lid,  betaalde kracht en vrijwilliger draagt, door zich te houden aan de gedragsregels in deze code, bij aan het waarborgen van een veilige omgeving.  

Ondertekening van het aanmeldformulier houdt in dat het lid akkoord gaat met deze gedragscode en volgens de gedragscode zal handelen. 

  • We gaan binnen de vereniging met respect met elkaar om. Wij discrimineren niet, sluiten niemand buiten en pesten heeft geen plaats in onze vereniging.  
  • Wij zeggen er iets van als we iemand dit soort gedrag zien of horen vertonen.  
  • We behandelen iedereen gelijk: niemand wordt voorgetrokken door bijvoorbeeld docenten, dirigenten, juryleden, bestuursleden of anderen die beslissingen kunnen nemen over onze (ere)leden of vrijwilligers. Wij zijn ons bewust dat er machtsverschillen zijn binnen onze organisatie.  
  • Wanneer we over vertrouwelijke informatie van vrijwilligers, (ere)leden en bestuursleden beschikken, gaan we hier zorgvuldig mee om.  
  • Indien we binnen de organisatie zaken signaleren die in onze ogen niet passen in het kader van integer handelen, stellen we direct het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon hiervan op de hoogte.  
  • We gebruiken geen drugs en/of alcohol tijdens de uitvoering van de werkzaamheden en hobby; evenmin zijn we onder invloed van drugs en/of alcohol.  
  • Er wordt van ons allen verwacht dat we ieders eigendommen respecteren 
  • We zijn allemaal verantwoordelijk voor een goede invulling van deze gedragscode. Het bestuur/de leidinggevende houdt toezicht op en naleving van de gedragscode. Bij het niet naleven van de gedragscode zal door de direct verantwoordelijke gekeken worden welke actie noodzakelijk of wenselijk is. 
  • Wanneer (ere)leden, vrijwilligers, docenten of dirigenten een klacht/melding hebben wegens/over ongewenste omgangsvormen, met betrekking tot zichzelf of anderen, kunnen zij zich in eerste instantie melden bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging.  

 Aanvullende gedragsregels: werken met minderjarige kinderen

  1. Wij zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de minderjarige zich veilig en gerespecteerd voelt. 
  2. Wij onthouden ons ervan de minderjarige te bejegenen op een wijze die hem/haar in zijn waardigheid aantast en wij zeggen er iets van als andere leden een dergelijke bejegening tonen. 
  3. Wij dringen niet verder door in het privéleven van de minderjarige dan functioneel noodzakelijk is.
  4. Wij onthouden ons van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van de minderjarige. 
  5. Wij raken de minderjarige niet op zodanige wijze aan, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden. 
  6. Wij vragen om toestemming aan de minderjarige om deze te mogen aanraken om bijvoorbeeld de houding van handen of armen te corrigeren.
  7. Wij zien erop toe dat er geen seksueel geladen of kleinerende/beledigende opmerkingen over het lichaam van kinderen en jongeren gemaakt worden. Ook non-verbale kleinerende/beledigende uitingen naar anderen zijn niet toegestaan. 
  8. Wij zullen tijdens repetitiedagen, jeugdkampen, jeugdactiviteiten, uitjes en dergelijke zeer terughoudend en met respect omgaan met minderjarigen en de ruimtes waarin zij zich bevinden, zoals bijvoorbeeld een kleed- of slaapkamer. Er is nooit een volwassene alleen met een minderjarig kind of een jongere tijdens het vervoer of op locatie. We hanteren daarbij het vier-ogenprincipe. 
  9. Wij hebben de plicht de minderjarige naar vermogen te beschermen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag en zullen er actief op toezien dat de gedragscode door iedereen, die bij de minderjarige is betrokken, wordt nageleefd. 
  10. Indien wij gedrag signaleren dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zijn we verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door het bestuur aangewezen persoon/personen.
  11. In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van ons allen om in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met een door het bestuur aangewezen persoon/personen.
  12. Wij volgen de regels van de gemeente Wierden en vragen aan degene die werken met minderjarige leden, een VOG verklaring.

Omschrijving seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen en sanctiebeleid

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag verstaan wij: 
Enige vorm van ongewenst verbaal, non verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd en/of andere handelingen of gedragingen die strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht. Gedragingen die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag, kunnen worden gesanctioneerd door een tuchtrechtsprocedure waarin hoor en wederhoor zal plaatsvinden. Seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen altijd bij politie/justitie worden gemeld.  

Fysieke aanraking binnen de activiteiten van onze organisatie  

Wij zijn ons ervan bewust dat de activiteiten binnen onze vereniging soms vragen om fysiek contact , bijv. corrigeren van houding van het instrument of tijdens spelactiviteiten. In dit geval vragen we toestemming om iemand te mogen aanraken.
Wij zorgen ervoor dat het contact functioneel is en dat wij direct het fysieke contact onderbreken/stoppen als de ander afstand neemt of op andere wijze te kennen geeft de aanraking onplezierig te vinden. Wij respecteren elkaars persoonlijke ruimte.  

Wij streven er naar om lessen die plaatsvinden tussen twee mensen (docent- (minderjarige) leerling) te laten plaatsvinden op een plek waar anderen mee kunnen kijken of makkelijk toegang toe hebben. 

Vertrouwenscontactpersoon en externe vertrouwenspersoon  

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) van Harmonie Sint-Jan is Jacquelien Brand te bereiken op telefoonnummer 06-81600415.
Deze persoon is er voor de eerste opvang voor zowel het slachtoffer als de beschuldigde. Mocht de bemiddeling door deze persoon niet tot een oplossing leiden, dan wordt er opgeschaald naar de externe vertrouwenspersoon.

De externe vertrouwenspersoon (VP) is Bert Evers te bereiken op telefoonnummer 06-48181165.
Deze persoon heeft geen directe binding met onze vereniging maar is door het bestuur gevraagd om op te treden als vertrouwenspersoon en wordt ingeschakeld als de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging niet tot een oplossing kan komen met betrokkenen. De externe vertrouwenspersoon begeleidt het slachtoffer en de beschuldigde gedurende het verdere traject.  

Het is leden eveneens toegestaan om rechtstreeks contact op te nemen met de externe vertrouwenspersoon, zonder eerst de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging ingeschakeld te hebben. 

Het bestuur is: 

  • verplicht om alle (ere)leden, vrijwilligers, docenten en dirigenten voldoende te informeren zodat deze gedragscode nageleefd kan worden. 
  • bevoegd om de gedragscode eenzijdig te wijzigen en dient leden en vrijwilligers over wijzigingen te informeren zodra deze van kracht worden.  

 Deze gedragscode is vastgesteld door het bestuur van Harmonie Sint-Jan tijdens de vergadering van 29 november 2023.